Ik schrik op uit mijn boek als plots het Kinderboekenweeklied ‘Gruwelijk eng’ door de kamer galmt. Mijn dochter van elf danst op het nieuwe lied van Kinderen voor Kinderen. Het lied dat deze week grijs wordt gedraaid om kinderen en ouders aan het lezen te krijgen.

Naast de liefde voor het dansen heb ik ook de liefde voor het lezen overgedragen aan mijn dochter. Zo vanzelfsprekend als dit bij haar ging, is het bij mijn zoon van acht een ander verhaal.

Mijn zoon heeft een verstandelijke en motorische beperking en kan niet lezen. Ik vermoed dat het ook niet zijn grootste hobby zou zijn, want het is een jongetje dat houdt van bewegen en naar buiten gaan. Op zoek naar zijn eigen avontuur.

Dat hij niet kan lezen, is voor mij geen reden om niet voor te lezen. Maar gaat mijn voorkeur uit naar een kleurrijk prentenboek, is hij tevreden met een geluidenboek. Het verhaal doet er niet toe, als er maar veel te horen valt.

Af en toe waag ik een poging met een eenvoudig, kleurrijk boek. Met liefde installeer ik mij met boek en zoon op de bank. Maar helaas is zijn aandacht van korte duur. Met zijn sterke handen verkreukelt hij de pagina’s, werkt zich van de bank en gaat richting speelgoed.

Mijn hart maakt een sprongetje als hij terug komt. Met, jawel, een geluidenboek. Hij schuift naar me toe en pakt mijn hand. Ik moet op het knopje drukken van zijn favoriete pagina in het boek. Hij mist hiervoor de fijne motoriek, maar weet wel mij in te schakelen voor het gewenste resultaat.

Er klinkt een geluid van een opstijgende raket. Zolang de raket blijft stijgen, straalt mijn zoon. Ik blijf nog even drukken.

In het kader van de Kinderboekenweek mag ik voorlezen op de dagbesteding van mijn zoon. En ik ben maar wat blij met het thema griezelen. Kan ik heel veel griezelgeluiden maken: Oeehh, Aaahh, Waaahh. Wie weet heb ik deze keer wel zijn aandacht met een prentenboek.