Voel ik mij vooral moeder van. Mag ik mij ook tot de circa 4,4 miljoen mantelzorgers rekenen, vanwege de zorg voor mijn ernstige meervoudige beperkte zoon. Voelt mijn dochter zich vooral grote zus van, laten we haar dit vooral zijn. Komt de dagelijkse zorg op mij en mijn man neer, helpt zij wanneer dit haar uitkomt. Als ze het wil verschoont ze zijn T-shirt als hij wel erg enthousiast was met drinken. Zet ze het geluid van zijn speelgoed aan als hij naar haar toe schuift. Past ze even op, zodat ik snel naar de supermarkt kan.

De zorg bestaat uit elkaar helpen als broer en zus. Alleen zal zij nooit hulp van hem terugkrijgen. Wat de toekomst brengen gaat, zullen we niet weten. Het enige dat hij nooit zelfstandig zal zijn, is een feit. Dat wij voor hem moeten blijven zorgen. Ook als hij ouder is. Daar zullen we onze dochter in mee moeten nemen. Geleidelijk met haar verantwoordelijkheidsgevoel dat nu al groter is dan van gemiddelde leeftijdsgenootjes.

Van alle jongeren is zo’n 10% al wel zichtbaar mantelzorger, vanwege een ouder met een ziekte, beperking, verslaving of depressie. Thuis moeten ze helpen bij het aankleden, het huishouden, boodschappen doen, omdat hun ouder dit niet meer zelf kan. Al op jonge leeftijd wordt een beroep op ze gedaan in de zorg. Dit gaat automatisch, omdat ze behulpzaam willen zijn, degene waar ze van houden zoveel mogelijk willen ontlasten. Maar waar ligt de grens voor al dat zorgen bij deze jonge mantelzorgers?

De vanzelfsprekendheid waarin ze in deze rol terecht komen zal blijven bij voldoende ondersteuning. Maar zal bij teveel moeten ten koste gaan van hun eigen leven. Met kans op overbelasting als gevolg. De juiste balans te vinden om de partner van, de zoon van, de zus van te blijven is niet zo eenvoudig. Vooral als er teveel van je wordt gevraagd. Hier moet jezelf alert op blijven, maar daar heb je anderen wel bij nodig.

We bouwen een netwerk om onze zoon heen van dagbesteding, zaterdagopvang, oppas, hulp van familie en vrienden, zodat de zorg wordt verdeeld in evenredige porties. Dat mijn dochter grote zus van kan blijven. Voldoende ondersteuning wens ik vooral alle jonge mantelzorgers toe die dagelijks de druk van zorgen voelen. En ik hoop dat er bij hun een glimlach verschijnt, omdat een zorgverlener aanwezig is en zij even kind van kunnen zijn.